WISDOM

If being beautiful is pain, don't be one

Thursday, 25 February 2016

JPJ and it's not the end of the driving riding world.

Hi Assalamualaikum dan selamat malam. Tak jawab dosa, kalau jawab sayang. Hiks.
So summing up my day today. Pagi2 pergi test computer KPP01 and I failed dekat ujian rabun warna. Benganglah jugak sebenarnya walaupun dah redha lepas failed tadi. Tadi punya cerita laaa sekarang gua dah okay macam ibu peri yang keriangan.
I was so mad sbb aku tak rabun warna. The thing is ever since secondary school bila dah pandai berfikir, rasa macam diri tu critical thinker sangat i started to question every single shape yang ada dalam math. I learn about shape before i was introduced to math. So rectangle and square are acceptable in english tapi bila pi bahasa melayu aku jadi tak puas hati. Knp segi empat tepat tu rectangle. Dia tak tepat and dia tak patut rasa diri dia tepat.
So aku failed and 7/8 la markah aku.........
I knew which question i got wrong sbb aku mmg dah lama confuse dgn segi empat daripada aku start questioning maksud depa dalam bi em. Kesimpulanya aku tak rabun warna ya JPJ2 sekalian. Merah hijau kuning aku kenal.
Brader yg antar aku ulang alik utk lesen tu pun gelak masa tau aku confuse psl bentuk segi empat tapi syukurlah dia bertimbang rasa dia tak bahan aku. Huhu. Dia bagi semangat so aku dah calm down sikit. I'm not easily offended tapi bila aku failed benda yang aku tau aku boleh buat serious patah hati sis. Dengan orang kutuk aku pun aku tak terkesan langsung tapi sbb test komputer tu aku rasa macam disiat siat terlukanya. Silap aku jugak tang situ tak paham bahasa sampai sekarang rectangle tu segi empat tepat and square tu segi empat sama. So tunggulah next week nak hadap doktor pulak test mata ni. Mesti sakan kene gelak ngn doktor tak rabun tp tak kenal bentuk.
Hilang mood harini memikirkan lambat nk hbis lesen sampai makan lewat. Nak petang baru mkn. Lepastu lapar lagi. Aku bukak peti walaupun aku tau dlm tu byk sayur je tapi saja nak bukak bagi puas hati diri sendiri. Tiba-2 nampak biskut chips more. Sahlah atok aku beli. Aku rembat dua bijik lepastu makan dalam bilik . hihihihi
Dah maghrib pun lapar lagi. aku dah bengang. Pukul 5.00pm makan baru dua jam makanan hadam pun nk lapar lg. aku pun bukaklah phone. Tengok fb orang share mknn je. Lagilah rasa nak mengamuk. Padahal dah makan tu. Tiba-2 aku mula mengira bila aku mkn ubat cacing. Em lambat lagi kalau nak makan lagi. Ada lagi 3 bulan.
Google biskut, saja cari pasal dgn perut lg. Serious lapar nak menangis. Lalu aku tanya mak ada gula kastor ke icing ke hampeh sume takda.
Takpe, aku ambik tindakan drastik dengan pergi jugak dapur bawak mentega keluar aku pi sukat gula pasir dan blend depa hancuq macam gula kastoq rupa dia. Dah terus sangat kastoq kenapa.
Buh gula buh marjerin telur sesedap rasa. Tiba2 jadi biskut. Takda ikut resepi sesape kecuali resepi sesedap hati taram ikut suka aku. Berdasarkan pengalaman buat kek dan kuih raya dpd sekolah sampai skrg aku buat jela. Not expecting any outcome at all. And tak guna byk bahan macam nk buat kuih raya betul pun.
Telur, gula, tepung, marjerin, koko.
Tambahan nak bagi berhias sikit biskut tu aku salut dengan oat. Nak feeling2 famous amos biar dia hitam je. Tetibe mak masuk dapur tengok aku buang tebiat buat biskut. Dia pun mencadangkan agar oat disalut instead aku gaul skli dgn tepung tu. Jadi, dengarlah kata mak.
Time dia test aku punya biskut tu aku tanyalah
"Manis ke mak? Sedap tak?"
"Ala bolehlah macam biskut2 biasa. Igtkan engko buh garam bg berasa sikit"
Sambil tgnnya mencedok biskut kedua ketiga dan seterusnya. Sedap lettewwww. Uhuhu.
Though i failed my test that i have high expectation with.  I lost my sense, get mad over small thing because of that. Allah always gives some ways as simple as baking cookies without expectation it would turn out well just to make you forget all those pain you face. As sweet as cookies that i finally smile and getting up again. Satisfied with my cookies now i'm getting mentally ready for next week. It's not an end anyway because, i  still have a jar of cookies for tomorrow. Pewww pewww
Soooo selamat malam good night adios and toodles!! *gaya macam Sharpay HSM"

P/s : this post was updated from mobile apps so the style is quite messy. Thanks for reading !

No comments:

Post a Comment